top of page
johannekemijnhardt

Hoe gebruik je een dankbaarheidsdagboek en wat is het?

Bijgewerkt op: 5 nov. 2023

Wat is dankbaarheid eigenlijk?

"Dankbaarheid wordt ook wel de moeder van alle deugden genoemd (door de filosoof Cicero). Het is een aanjager van veerkracht en blijkt een beschermende werking te hebben tegen psychische klachten.

Dankbaar betekent dat je blij bent met wat je krijgt, maar er hoeft natuurlijk niet altijd sprake te zijn van een gift. Je kunt ook dankbaar zijn voor een mooie lentedag of een gezellig uitje met familie." (uit: Ik stuur je een tikkie)


Waarom een dankbaarheidsdagboek?

Het is een krachtig middel om je bewust te worden van de positieve dingen in je leven en om je te helpen een houding van dankbaarheid te ontwikkelen. Begin vandaag nog samen met je kind aan een dankbaarheidsdagboek en zie hoe het je leven kan verrijken. Vooral het samen invullen kan een grote meerwaarde zijn.


Wat is de rol in de financiële opvoeding?

In de financiële opvoeding helpt dankbaarheid je om bewust geld uit te geven aan anderen en aan jezelf. Met dit dankbaarheid-weekboek voor alle dagen van de week kun je oefenen met dankbaarheid, zoals het herkennen ervan. Wanneer je dit samen, gedurende een tijdje, invult, zul je merken dat je steeds meer geoefend raakt in dankbaarheid.


Hoe gebruik je een dankbaarheidsdagboek? En hoe zit het in elkaar?

Wie ben ik?

Dit is het eerste onderdeel om in te vullen van je dankbaarheidsdagboek. Schrijf je naam, waar je woont, met wie je woont, je verjaardag, wat je leuk vindt en wat je grootste wens is. Dit helpt je om perspectief te krijgen op je leven en waar je dankbaar voor bent.

Het begin van je Dankbaarheidsdagboek

Elke dag, noteer je hoe de dag was. Was het niet leuk, minder leuk, gewoon, fijn of heel fijn? Reflecteer daarna op de dag en schrijf op waar je dankbaar voor bent. Denk ook na over wat je die dag voor een ander hebt gedaan en waarom. En tot slot, wat heb je die dag geleerd?

Dit patroon herhaalt zich elke dag van de week.

En verder?

Na de eerste week, maak je een top drie van dingen die je niet wilt vergeten voor de volgende week. Dit kan iets zijn waar je dankbaar voor bent, iets dat je voor iemand anders hebt gedaan, of iets dat je hebt geleerd.

Terugblikken

Na twee weken van reflectie en dankbaarheid, is het tijd om terug te blikken. Maak een top drie van waar je dankbaar voor was, wat je voor een ander hebt gedaan, en wat je hebt geleerd. Dit helpt je om te zien wat je hebt bereikt en hoe je bent gegroeid.

Losse aantekeningen

Tenslotte, houd ruimte voor losse aantekeningen. Dit kan alles zijn dat niet past in de bovenstaande categorieën, maar toch belangrijk voor je is. Het kan een gedachte zijn die je kind had, een mooie of bijzondere herinnering of iets anders dat je graag wilt onthouden.


Wil je het dankbaarheidsdagboek ook ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief van Financieel Opvoeden. In dit blog kunnen affiliatelinks zitten waarvoor Financieel Opvoeden mogelijk een vergoeding ontvangt. Voor jou is dit uiteraard niet nadelig.


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page