top of page
johannekemijnhardt

Johanneke Mijnhardt neemt haar kasboekje mee op vakantie. Ze legt uit waarom | column

Bijgewerkt op: 29 okt. 2023

De meivakantie is voorbij. Misschien bent u thuisgebleven. Wellicht zat u in Frankrijk of, net als ik, in Italië. Inmiddels druppelen de afschriften binnen. Het vakantiegeld moet nog komen, maar blijkt al bijna uitgegeven. Elk jaar trappen we er weer in, je geeft meer uit dan je van plan was. En zeg nou zelf, de rest van het jaar gaat het niet veel anders.


Ineens begrijp je de bevindingen van het Nibud beter. Uit een recent rapport blijkt dat slechts 21 procent van de Nederlanders financieel gezond is. Laat dat even tot u doordringen: meer dan driekwart is dat dus (nog) niet. Een opvallende bevinding is dat een beperkt inkomen niet automatisch betekent dat een huishouden niet financieel gezond is.


Eigenlijk verschilt de Nederlandse situatie niet eens zo heel erg van die van Amerika, het land van de creditcard en leven op krediet. Leerzaam is de Netflix-documentaire ’How to Get Rich’. Hierin geeft een financieel expert de deelnemers advies over hun geldzaken. Zo maken we kennis met Nathalie. Deze Française woont in Los Angeles, rijdt in een rode Ferrari en winkelt jaarlijks voor een half miljoen dollar. Dan ben je rijk toch? Of niet? Haar saldo aan het einde van de maand: 5,04 dollar. Kennelijk kun je bakken met geld uitgeven en toch financieel ongezond zijn.


Bij het Nibud vind je een handige test, die in kaart brengt hoe financieel gezond je bent. Daarnaast zijn allerlei handige tips te vinden om met je geldzaken aan de slag te gaan. Ook zijn er steeds meer apps die je helpen je geldstroom in kaart te brengen, al dan niet betaald. Of zet je inkomsten en uitgaven eens in Excel.


Maar mijn eye-opener was én is nog steeds: uitgaven opschrijven in het traditionele kasboekje. Door bij te houden waaraan ik geld uitgeef, weet ik beter wat ik kan verwachten. Ook geeft het me inzicht en ruimte om te sturen. Geld kan met bakken tegelijk binnenstromen, maar als je geen zicht hebt op wat er uitgaat en je houdt onder de streep niets over, dan kun je jezelf helaas niet financieel gezond noemen.


Toegegeven: bijhouden kost tijd en ik heb niet altijd puf, zeker niet als ik op vakantie ben. Toch raad ik dat aan. En als je geen zin hebt in weer een app op je telefoon, of je krijgt de kriebels van Excel, ga dan naar de dichtstbijzijnde boekwinkel of supermarkt en schaf voor een paar euro een papieren exemplaar aan. Nog een enorm voordeel: je steekt hem gemakkelijk in je bagage, zo houd je ook tijdens de vakantie zicht op de uitgaven.


Bron: https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20230515_37901632?utm_source=google&utm_medium=organic

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page