top of page
johannekemijnhardt

Waarom Johanneke regelmatig een hack-gesprek voert

Bijgewerkt op: 29 okt. 2023

Met ’0000’ ontgrendelde ik ooit mijn telefoon. En het wachtwoord van mijn mailaccount? JohannekeM. Inmiddels weet ik beter.


Een goed wachtwoord bestaat uit minimaal 12 karakters, en dan graag een combinatie van verschillende soorten tekens, waaronder hoofdletters, kleine letters en cijfers. Vorige week was het Wereld Wachtwoordendag: opdat we beseffen dat we onze spullen ook in de virtuele wereld goed beveiligen. Het is een begrijpelijk initiatief. Recent nog bleken de persoonsgegevens van een miljoen Nederlanders gelekt te zijn en mogelijk in handen van cybercriminelen gekomen. Het zijn niet langer uitsluitend je inloggegevens - gebruikersnamen en wachtwoorden - die graag worden buitgemaakt. Ook persoonlijke informatie zoals je naam, adres, telefoonnummer en rekeningnummer zijn gewild. Oplichters sturen gehaaide ’phishing mails’ naar de nietsvermoedende burgers. Via valse websites proberen ze je geld of gegevens af te troggelen.

Naast het regelen van een sterk wachtwoord zijn er daarom nog meer acties nodig om jezelf te beschermen. Installeer anti-virussoftware en houd je software up-to-date. Maar denk er ook aan dat je regelmatig geïnstalleerde cookies verwijdert. Het is goed voor je privacy om dit te doen. Ook belangrijk: maak gebruik van twee-stapsverificatie. En wees voorzichtig met ongewenste e-mails, telefoonoproepen en berichten. Soms lijken ze verraderlijk echt.

Zelf trapte ik er laatst ook bijna in. Ik kreeg een mail van WoningNet. De verlengingskosten van mijn inschrijving kon ik nog net voor de vervaldatum betalen, mailden de oplichters. Het klonk als een buitenkans, dus klikte ik op de betaallink. Eenmaal in de betaalomgeving begon ik toch te twijfelen. Was dit wel een mail van WoningNet? Of liet ik me nu te snel inpalmen? Snel verbrak ik de verbinding en wijzigde mijn wachtwoorden.

Sinds kort laat ik mijn kinderen trouwens meekijken als er een phishingmail binnenkomt. Even testen: „Wat denken jullie? Is deze mail echt of niet? En waar zie je dat aan?” Daarnaast zijn ze inmiddels een ster in het maken van de meest ingewikkelde wachtwoorden (om ze vervolgens weer kwijt te raken). Maar dit blijkt helaas niet meer genoeg. Daarom hebben wij thuis iets nieuws geïntroduceerd: het hack-gesprek.

We plannen dit drie á vier keer per jaar in. Het duurt een uurtje. Op tafel liggen telefoons, laptops en een iPad. We maakten een lijst met punten die we moeten checken en lopen ze stapsgewijs langs. Zo leren onze kinderen hoe ze zichzelf ook online kunnen beschermen tegen cybercriminelen.

Naast de gewone opvoeding en de financiële, bestaat er ook een digitale variant. Goed idee dus, zo’n Wereld Wachtwoordendag. Maar eigenlijk is het onderwerp te belangrijk om ons te beperken tot één dag per jaar. Onze voordeur draaien we immers ook elke dag op slot.


Johanneke Mijnhardt (1977) studeerde bedrijfseconomie en wijsbegeerte. Ze stond jaren voor de klas maar nu is ze onderwijsconsulent en auteur. Johanneke schreef het boek ’Ik stuur je een tikkie’.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page