top of page
johannekemijnhardt

Wat moet ik doen met mijn pensioen? Een stappenplan

Bijgewerkt op: 29 okt. 2023

Afgelopen zaterdag 1 juli ging de nieuwe pensioenwet in, maar wat dat nu precies inhoudt? Uit onderzoek van ’EenVandaag’ blijkt dat het voor een ruime meerderheid van de Nederlanders (70 procent) onduidelijk is wat het nieuwe pensioenstelsel gaat betekenen. Dat geldt voor mensen uit alle leeftijdscategorieën. En zeker ook voor mij.


Voor wie het nog even scherp wil hebben: ons pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers. De eerste is de Algemene Ouderdomswet, de tweede de pensioenopbouw via je werkgever. Individuele verzekeringen, zoals lijfrentes, vormen de laatste pijler. Dat er nu nieuwe regels komen, is me duidelijk, maar verder? Tja. Voor een antwoord ga ik naar de website van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds. Naast wat algemene uitleg lees ik het blog van bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen. Hij beschrijft dat het een ingrijpende operatie is. En dat we, in zijn woorden, in feite verhuizen naar een fonkelnieuwe woning. Afsluitend roept hij op om er samen voor te zorgen geen spoken te zien.

Dat wil ik best proberen te vermijden, hoewel het nog steeds niet overzichtelijk voor me is. En ik houd er nu eenmaal van om ook zelf te snappen wat er gaat gebeuren. Meer helderheid vind ik bij Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids. Hij adviseert om niet achterover te gaan leunen tot het nieuwe stelsel in 2028 is ingevoerd. Meteen zit ik rechtop, mijn aantekeningenboekje in de hand.

Antwoorden zijn er misschien nog niet volop, maar ik kan al wel relevante vragen bedenken. Net zoals het verzamelen van belangrijke documenten. Te denken valt dan aan de uniforme pensioenoverzichten (UPO in jargon). Eigenlijk is de les: tref alvast voorbereidingen. Tijd dus voor een stappenplan.

Ik formuleer er vooralsnog drie. Om te beginnen ga ik op zoek naar mijn pensioenoverzichten. De meest recente heb ik digitaal. Voor de oudste moet ik de zolder op bij mijn ouders.

Een tip voor deze zomer: mest uw administratie uit op zoek naar oudere UPO’s. Ze liggen vast nog ergens verstopt. Stap twee: ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van mijn pensioenfonds, snakkend naar meer informatie of een uitnodiging voor een bijeenkomst (leest u mee ABP?). Tot slot ga ik me verdiepen in de derde pijler van het pensioen.

Dit gaat over fiscaal aantrekkelijk sparen voor extra pensioen, bijvoorbeeld als je een pensioengat hebt en wilt aanvullen. Ik heb minder uren gewerkt, toen onze kinderen klein waren. Heb ik dan een pensioentekort? En kan ik dat opvullen? Ik ga toch eens rekenen. Nog een klus voor deze zomer.

Het is een begin. Maar ik ben er nog niet. Wellicht heeft u nog tips of ideeën? Uw geldnanny laat zich graag adviseren.


29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page